Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

9 października 2010

Kapusta włoska faszerowana




1 główka włoskiej kapusty
2 szkl bulionu

na farsz;
500 gr mięsa mielonego
300 gr grzybów , mogą być mrożone
1 cebula
tłuszcz do smażenia
3 kromki chleba razowego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
zioła prowansalskie
2 jajka

Kapustę ugotować w całości . .. ok 20 min na wolnym ogniu, Zdjąć porwane liście wyciąć największy kawałek głąba. i rozłożyć liście nie psując jej formy. Sam środek wielkości pięści wyciąć całkowicie.

Przygotować farsz; Cebulę przysmażyć z grzybami dodać do mięsa, oraz resztę przypraw jajka i rozdrobniony chleb, wyrobić masę mięsną. Kapustę ułożyć na foli aluminiowej ułożonej w gwiazdę. Do środka nałożyć więcej nadzienia a potem pomędzy liście wkładać nadzienie i składać kapustę utrzymując jej kształt. Zawinąć wszystkie liście i kapustę szczelnie zamknąć w foliowej paczce.. Obwiązać sznureczkiem zeby potem przy wyjmowaniu nie bylo problemu.. Włożyć do garnka podlać bulionem i gotować ok 30-40 min. Tak ugotowaną kapustę wyjąć , dzielić na cząstki i podawać polaną sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...