na 3 osoby
3 grube plastry karkówki
1 duże jabłko
3 łyżeczki konfitury z jarzębiny
1 duża cebula
majeranek
tymianek
zioła prowansalskie
czerwona papryczka słodka
sól ziołowa
pieprz
olej do smażenia
1 szkl. rosołu
Karkówką natrzeć solą ziołową i odstawić na godzinę. Jabłka i cebulę pokroić w plastry.
Karkówkę przysmażyć na tłuszczu i przełożyć do naczynia w którym będzie się dusić. Na tym samym tłuszczy przyrumienić cebulę i wyłożyć na mięso, Na wierzch ułożyć plastry jabłek i dodać przyprawy oraz jarzębinę, całość podlać bulionem, przykryć i dusić ok 35-40 min.. na wolnym ogniu.
Podawać z surówką i frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.