nadzienie
grzyby - lejkowiec dęty ok 3 kg
2 jajka
bułka tarta ok 5-6 łyżek
sól
pieprz
1 cebula
tłuszcz do smażenia
1 kg mąki
2 jajka
szczypta soli
woda
Grzyby oczyścić i ugotować w dwu wodach odcedzić i dobrze osączyć. Zemleć w maszynce lub robocie. Kiedyś były siekane ręcznie) Dodać jajka bułkę tartą, sól i pieprz oraz przysmażoną na tłuszczu cebulkę, wymieszać dokładnie.
Zagnieść ciasto. Wałkować cienko, wykrawać krążki lub kwadraty i lepić dowolne pierogi nadziewane grzybami
Pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z tłuszczem przysmażonym z cebulką.
Mam pytanie o te jajka - dodaje się je surowe, czy gotowane? Jeśli surowe to dodatkowo się podsmaża/gotuje, czy już nie przed zapakowaniem do pierogów?
OdpowiedzUsuńŁadne pierogi o nietypowym kształcie :-)
Oczywiście ze surowe.. gdyby miały być gotowane to napisałabym to. Jajko ma za zadanie skleić i usztywnić nadzienie podczas gotowania, by podczas jedzenia grzyby nie wysypywały się ze środka.
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź :-) Tak mi się wydawało, ale nie byłem stuprocentowo pewien, więc wolałem zapytać. Nazbierałem dziś trochę lejkowców i będę robił pierogi... ale to jutro, bo dziś na szybko smażone kurki.
Usuń