Cynamonkowe ciasteczka w świątecznym wydaniu.
3 szkl mąki
1 szkl cukru
1 margaryna
4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
na lukier
1,5 szkl cukru
woda
sok z jednej cytryny
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Wałkować na grubość ok 0,5 cm .. wyciąć 6 wielkości gwiazd i trochę więcej malutkich, (przydadzą się na dekorację i pomiędzy duże gwiazdy) W każdej z gwiazdek zrobić dziurkę przed upieczeniem. Podstawę wyciąć w kształcie rombu albo okrągłą wedle uznania. Można tez wyciąć elementy domku ..
Wszystko upiec w piekarniku temp ok 180 st 15-20 min.
Przygotować lukier
Cukier zalać wodą tylko tyle by stał się cukrową gęstą masą, Gotować na wolnym ogniu aż do nitki.. (kiedy po podniesieniu łyżki robi się nitka) Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i ucierać aż lukier stanie się biały i gęsty..
Przygotować długi drewniany patyk taki do szaszłyków. delikatnie od prostej strony rozciąć wzdłuż na krzyż ok 3 cm.. przełamać na 4 strony (by powstał krzyżyk, nie odłamać) i włożyć w otwór podstawy od spodu. Całą podstawę posmarować lukrem po czym na patyk nakładać gwiazdki zaczynając od jednej malutkiej a potem największa. na nią dwie malutkie i kolejna .. każdą warstwę przedzielać dwoma malutkimi aż do najmniejszej.. Całość polać lukrem i udekorować kolorowymi groszkami lub owocami kandyzowanymi. Śnieżek zastąpią doskonale wiórki kokosowe.
Cynamonki w prostej odsłonie posypane przed pieczeniem brązowym cukrem
to to to jestttttttt zajebiście fajne i kolorowo piekne
OdpowiedzUsuń