Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

29 listopada 2010

Pierożki z mięsem i kaszą gryczaną

Smakowite pierożki dla wszystkich łakomczuchów


na ciasto
450 gr mąki
1 łyżka oleju
300 ml wrzątku

nadzienie;
300 gr mięsa mieszanego (pieczony kurczak, gotowana wieprzowina,mielone)
2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej
200 gr grzybów mrożonych (podgrzybki)
1 jajko
sól
pieprz
zioła prowansalskie
majeranek
pół łyżeczki imbiru
pół cebuli
2 łyżeczki imbirowego sosu Tao-Tao



Mięso mielone przysmażyć z cebulą i grzybami, dodać sól, pieprz, imbir i zioła prowansalskie.
Przestudzić.. Do pojemnika robota włożyć mięso pieczone i gotowane, zmielić, dodać przysmażone mięso z grzybami, oraz jajko i sos imbirowy, wszystko dobrze zmielić.
Zmielone nadzienie wymieszać z kaszą gryczaną.

Przygotować ciasto;
Mąkę wymieszać z proszkiem i olejem zalać wrzątkiem i wymieszać łyżką. Kiedy odrobinę przestygnie zagnieść ciasto ..

Wałkować, wycinać szklanką krążki i lepić pierogi.  Gotować w osolonym wrzątku, podawać z tłuszczem i przyrumienioną cebulką.

2 komentarze:

  1. Witam.Myślę,że będę często tu zaglądać.Pierogi również robię z olejem(bez jajka),ale nigdy nie dodawałam proszku do pieczenia.Następne tak zrobię.Twoje wyglądają wyśmienicie i sądzę,że tak smakują.Ciepło pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyjaśnię czemu dodaję proszek... Taki przepis znalazłam kiedyć w przepisie na chińskie sakiewki, popasował.. wiec tak robię.. :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...