Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

5 listopada 2010

Sakiewki Chińskie

Pyszne Chińskie sakieweczki nadziewane mięsem i kapustą pekińską.




na ciasto
300 gr mąki
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka smalcu (ja dałam masło)
200 ml wrzątku

nadzienie:
200 gr mięsa mielonego
250 gr kapusty pekińskiej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wódki
1 łyżeczka imbiru mielonego
1 łyżka szczypiorku
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju sezamowego
pieprz do smaku

surówka;
250 gr kapusty pekińskiej
ok 150 gr rzepy
1 mała papryczka chili
łyżeczka sosu sojowego ciemnego
łyżeczka sosu imbirowego z soją
1 łyżeczka cukru

ciasto; W misce wymieszać mąkę z solą , proszkiem do pieczenia i smalcem, zalać wrzątkiem i szybko zgnieść na jednolite ciasto.

nadzienie:
Kapustę ugotować we wrzątku ok 2 min. wyjąć i osączyć, a nawet lekko odcisnąć.
Posiekać drobno, włożyć do miski. Dodać mięso, sos sojowy, cukier, wódkę ,szczypiorek, imbir i olej .. wszystko wymieszać ..doprawić pieprzem.

Ciasto wałkować cienko, ciąć kwadraty p boku 6, 6,5 cm .. Nakładać nadzienie i składać i zaciskać na górze jak sakiewki. Gotować na parze ok 12-15 min.

surówka;
Kapustę pokroić drobno, rzepę w cieniutkie plasterki papryczkę w drobniutkie paseczki, dodać cukier i sosy , wymieszać

Sakiewki podawać na gorąco z surówką i w osobnych miseczkach sosem sojowym, ja podałam jeszcze zielony chrzan wasabi.

1 komentarz:

  1. Ubustwiam Cię Reniu za te sakiewki .Babciagramolka

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...