Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

18 listopada 2010

Ślimaczki ze szpinakiem na ostro



200 gr ugotowanego makaronu (średnie muszelki)
100 gr szpinaku
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
1/4 cebuli
szczypta czosnku
po kawałku czerwonej i żółtej papryki ok 100 gr
1 łyżeczka sosu imbirowego Tao-Tao
pieprz do smaku
1 łyżka masła.

dodatkowo; sałata, pomidory, chrzan wasabi..

Rozmrożony szpinak osączyć z nadmiaru wody, Na patelni rozgrzać olej sezamowy, wrzucić posiekaną drobno cebulkę podsmażyć lekko i dodać szpinak oraz przyprawy.
sos sojowy , szczyptę czosnku, i pieprz do smaku. Odparować z nadmiaru płynu.
Szpinakiem nadziać makaronowe muszelki i odsmażyć ślimaczki na maśle.
Ułożyć na dnie talerza sałatę i plasterki pomidorów, na wierzch wyłożyć ślimaczki.

Na reszcie tłuszczu na patelnię wrzucić pokrojoną w paseczki paprykę, dodać sos imbirowy Tao-Tao. Przyrumienioną papryką posypać ślimaczki, resztę podać w małej miseczce obok. Dodatkowo można podać chrzan wasabi, lub sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...