10 jajek
szczypta czosnku
1 łyżeczka sosu Tao Tao słodko kwaśnego
szczypta papryki czerwonej
pieprz
szczypta bazylii
1 jajko
na purre
puszka zielonego groszku
4 pieczarki
pół cebuli
1 łyżka oleju
2 łyżeczki chrzanu
1 łyżka sosu sojowego
szczypta majeranku
sól
pieprz
papryka i kapary i natka pietruszki do dekoracji
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przekroić na pół, żółtka wyjąć do miseczki, dodać sól, pieprz, jajko, przyprawić do smaku bazylią i zmiąć widelcem nadzienie. Nakładać nadzienie do wydrążonych białek i panierować w bułce.
Groszek odcedzić, Na patelni przyrumienić drobno posiekaną cebulkę, dodać drobno posiekane pieczarki wysmażyć i odparować. Dodać groszek chrzan i przyprawy. Mieszając miąć nieco widelcem. Purre ułożyć na dnie naczynia. Na czystej patelni rozgrzać ponownie tłuszcz i przysmażyć jajka najpierw stroną panierowaną a potem odwrócić. Ułożyć jajeczka na purre i udekorować papryką natką pietruszki i kaparami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.