900 g mąki
600 ml wrzątku
2 łyżki oleju
łyżeczka soli
łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie
500 g soczewicy
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz
szczypta majeranku
Soczewicę namoczyć na kilka godzin. Ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić, Cebulkę przyrumienić na tłuszczu i zmielić razem z soczewicą. Wymieszać z przyprawami.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia solą i olejem, zalać wrzątkiem i zagnieść ciasto.
Wałkować cienko i wykrawać szklanką krążki, Lepić pierożki i gotować we wrzątku. Podawać z tłuszczem i przyrumienioną cebulką
Przepis opublikowany w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.