Serca drobiowe ok 600 gr
1 marchewka
pół łyżeczki kucharka
pól cebuli
ziele angielskie 3-4 szt
ćwierć łyżeczki imbiru
pół łyżeczki przyprawy do gulaszu
1 łyżeczka sosu imbirowego Tao-Tao
pół łyżeczki majeranku
natka pietruszki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Kapusta duszona
1 kapusta pekińska
sól
pieprz
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu chili z limonką
Serduszka oczyścić wypłukać zalać wodą ok 3/4 litra . dodać marchewkę, cebulę kucharek ziele angielskie i ugotować do miękkości. Wyjąc wszystko łyżką cedzakową troszkę przestudzić i pokroić serduszka na plasterki a marchewkę w kostkę. Pokrojone wrzucić z powrotem do rosołu. Dodać imbir, przyprawę do gulaszu, sos imbirowy, majeranek i gotować ok 15 min. Z mąki i masła zrobić zasmażkę. dodać do serduszek.
Kapustę pokroić w grubą kostkę . Rozgrzać na patelni olej, przyrumienić pokrojoną cebulę i dodać kapustę, podsmażyć kilka minut po czym dodać sos chili z limonką, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Danie można podawać z ziemniakami lub drobnym makaronem. np. w kształcie ryżu. Przyozdobić natką pietruszki.
pysznie podane!
OdpowiedzUsuń