Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

11 lutego 2011

Drożdżowe pierogi ze szpinakiem



3 szkl. mąki
2 łyżki cukru
2 żółtka
1 jajko
5dkg drożdży
1 szkl śmietany
7 dkg margaryny

nadzienie
300 gr szpinaku
300 gr białego sera
100 gr żółtego sera
pół cebuli
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łyżka oleju

przygotować nadzienie:
Szpinak rozmrozić, Na oleju przyrumienić cebulę, i posiekany czosnek, dodać szpinak, i smażyć ciągle mieszając do odparowania. Przestudzić, dodać ser biały i żółty ser starty na tarce, doprawić solą i pieprzem

przygotować ciasto:
Śmietanę rozrobić z drożdżami i cukrem. Wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wałkować cienko, wykrawać spore krążki i nadziewać szpinakiem, lekko sklejać i dociskać dekoracyjnie patyczkiem. Smarować białkiem.
Piec w temp 180 st do zrumienienia.. ok 30 min.
Podawać z barszczykiem.



Przepis opublikowany w




1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...