Pierś w pomarańczowej marynacie


1 podwójna pierś
1 pomarańcza
1 łyżeczka natki pietruszki, suszonej
2 łyżeczki przyprawy do drobiu
1 plaska łyżeczka soli czosnkowej
sok z jednej pomarańczy
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia

surówka
3 jabłka
pół cebuli
łyżka soku z pomarańczy
2 łyżeczki cukru
2 łyżki śmietany

Piersi poporcjować na mniejsze płaty. Przyprawy wymieszać z sokiem z pomarańczy i zanurzyć wszystkie kawałki piersi. Odstawić na ok 1 godzinę. Po tym czasie panierować filety w bułce i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobne pół talarki, skropić sokiem z pomarańczy i posypać cukrem. Śmietanę dodać przed podaniem..

Komentarze