1,5 kg mąki
10 dkg margaryny
8 dkg drożdży
5 żółtek
800 ml mleka
cukier
Mleko zagrzać, drożdże rozrobić z 2 łyżkami cukru i ciepłym mlekiem. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru. Z mleka, drożdży i niewielkiej ilości mąki zrobić zaczyn. Dodać żółtka utarte z cukrem, roztopioną margarynę i dodając stopniowo mąkę wymieszać ciasto o niezbyt twardej konsystencji. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Formować różnego rodzaju wypieki nadziewane lub nie, Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 30 min. piec w temp 175 st ok 20- 30 min.. w zależności od wielkości wypieków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.