Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

14 marca 2011

Kieszonki indycze pod kołderką z Łowicza.



Udziec z indyka ok 600 g
2 jabłka
3-4 pieczarki
1 cebula
szczypta ziół prowansalskich
szczypta imbiru
pieprz
sól
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
słoik sosu pieczarkowego Łowicz
żółty ser do posypania
800 g ziemniaków

Ziemniaki obrać pokroić w plastry i obgotować ok 10 min. Odcedzić i wystudzić.
Mięso pokroić w grube plastry, ostrym nożem w każdym plastrze zrobić kieszonkę.
Do każdej kieszonki włożyć plasterek jabłka i plasterek pieczarki, spiąć szpikulcem lub wykałaczką. Posypać wszystkie kieszonki przyprawami; solą, pieprzem, imbirem i ziołami prowansalskimi, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Odstawić na godzinę.
Na łyżce oleju przysmażyć wszystkie kieszonki na rumiany kolor.
Resztę pieczarek posiekać drobno i przysmażyć na tym samym tłuszczu z cebulką.
Jabłka pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na przemian z ziemniakami na dnie naczynia żaroodpornego zwilżonego olejem. Na ziemniakach ułożyć przysmażone kieszonki . Przykryć wszystko sosem pieczarkowym Łowicz posypać przyrumienioną cebulką z pieczarkami i posypać żółtym serem.
Zapiekać w piekarniku ok 40 minut w temp ok 200 st.
Podawać z surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...