Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

16 kwietnia 2011

Mazurek bakaliowy



ciasto
300 g mąki
150 g cukru
200 g margaryny Kasia
4 żółtka
2 łyżki śmietany
szczypta soli

masa bakaliowa
1 szkl bakalii
2 jajka
100 g cukru pudru
1 serek homogenizowany waniliowy

beza
2 białka
pól szkl cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

bakalie i polewa czekoladowa do dekoracji

Ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce. 1/5 ciasta zostawić, resztę rozwałkować na dwa lub więcej placków w kształcie jaja.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z pozostałego ciasta zrobić wałeczek i obłożyć mazurki. Upiec do zarumienienia w temp 200 st ok 15-20 min.
W tym czasie przygotować masę bakaliową. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać serek homogenizowany i posiekane bakalie oraz pianę z białek.
Wyłożyć na podpieczone spody. Piec ok 15-20 min.
Przygotować bezę. Ubić białka, dodać cukier i ubijać aż do rozpuszczenia, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Udekorować upieczone mazurki bezą i wstawić do piekarnika do wysuszenia na ok 20 min w temp 125 st

Dalsze dekoracje polewą i bakaliami robimy po wystudzeniu.
















Przepis opublikowany w






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...