ciasto
300 g mąki
150 g cukru
200 g margaryny Kasia
4 żółtka
2 łyżki śmietany
szczypta soli
masa bakaliowa
1 szkl bakalii
2 jajka
100 g cukru pudru
1 serek homogenizowany waniliowy
beza
2 białka
pól szkl cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
bakalie i polewa czekoladowa do dekoracji
Ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce. 1/5 ciasta zostawić, resztę rozwałkować na dwa lub więcej placków w kształcie jaja.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z pozostałego ciasta zrobić wałeczek i obłożyć mazurki. Upiec do zarumienienia w temp 200 st ok 15-20 min.
W tym czasie przygotować masę bakaliową. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać serek homogenizowany i posiekane bakalie oraz pianę z białek.
Wyłożyć na podpieczone spody. Piec ok 15-20 min.
Przygotować bezę. Ubić białka, dodać cukier i ubijać aż do rozpuszczenia, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Udekorować upieczone mazurki bezą i wstawić do piekarnika do wysuszenia na ok 20 min w temp 125 st
Dalsze dekoracje polewą i bakaliami robimy po wystudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.