1 szkl ryżu
2 szkl bulionu
200 g mięsa (szynka łopatka)
3 łodygi selera naciowego
3 pomidory
3 łyżki groszku z puszki
300 g bobu
100 g czerwonej papryki
1 łyżka suszonej jarzynki
1 cebula
szczypta oregano
szczypta przyprawy do potraw włoskich
2 łyżki oleju
natka pietruszki
sól i pieprz
Bób ugotować w osolonej wodzie na pół miękko i odcedzić.
W głębokiej patelni rozgrzać olej, przyrumienić cebulę z drobno pokrojonym mięsem, dodać ryż, przemieszać i dolać bulion.
Dodać pokrojony seler, pomidory, paprykę, suszoną jarzynkę i przyprawy. Gotować aż do wchłonięcia całego bulionu. Dodać bób i groszek, chwilę jeszcze podusić doprawić do smaku solą i pieprzem, na koniec dodać natkę pietruszki. Podawać z marynatami lub surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.