Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

22 kwietnia 2011

Schabik kwitnący z szynkowara



schab ok 900gr
suszone śliwki
suszona żurawina
sól
szczypta majeranku
szczypta tymianku
szczypta papryki słodkiej
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mąki kukurydzianej


Schab namoczyć na ok 12 godzin w dobrze osolonej wodzie. Wyjąć, osuszyć, ostrym długim nożem zrobić otwór wzdłuż schabu i nawpychać tam suszonych śliwek, dookoła zrobić mniejsze otwory w kształcie kwiatu i napchać w nie żurawiny suszonej. Przyprawy wymieszać z mąką kukurydzianą i otoczyć w nich mięso. Włożyć do woreczka i włożyć do szynkowaru. Zamknąć i wstawić do lodówki na kolejne 12 godzin. Przygotować garnek z wodą, wstawić szynkowar i podgrzać do prawie wrzenia, zmniejszyć ogień tak by tylko pojedyncze pęcherzyki odrywały się od dna i parzyć ok 1,5 godz . Po tym czasie szynkowar wyjąc i wstawić do zimnej wody . a po wystudzeniu wstawić do całkowitego schłodzenia do lodówki.
Zdjąć pokrywę, odgarnąć galaretkę i lekko ogrzać szynkowar by mięso dało się wyjąć. Zdjąć folię.

1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda. Zrobię sobie, bo mam szynkowar. Dzięki za inspirację. Pozdrawiam świątecznie

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...