ciasto kruche
3 szkl mąki
3/4 szkl cukru
3/4 kostki Kasi
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
3 łyżki śmietany
1 jajko
2 żółtka
1 jajko
2 żółtka
dodatkowo
2 budynie czekoladowe
3 szklanki mleka
cukier
marmolada owocowa
wiórki kokosowe do posypania formy
Składniki ciasta wymieszać posiekać i zgnieść na jednolite ciasto.
Ja użyłam formy babkowej szerokiej z wgłębieniem w środku.
Formę posmarować Kasią i posypać wiórkami kokosowymi.
Połowę ciasta rozwałkować na prostokąt odpowiadający obwodowi formy o szerokości ok 15 cm.
Posmarować marmoladą i zwinąć w rulon. Ułożyć w okrąg dookoła formy.
Na środek położyć krążek ciasta odpowiedni do dna formy, posmarować marmoladą i wylać ugotowany w 1,5 szkl mleka, budyń czekoladowy z cukrem.
Resztę ciasta rozwałkować i przykryć całość aż po brzegi formy. Górę lekko posmarować rozpuszczoną Kasią.
Piec w piekarniku nagrzanym na 180 st ok 50 min. Ciasto wyjąć I ugotować drugi budyń tak samo jak poprzednio na 1,5 szkl mleka. Wylać we wgłębienie ciasta (można udekorować jasnym budyniem) I zapiec ok 10-15 min. Ciasto wystudzić i udekorować pomarańczami.
Wspaniale smakuje podawane z cząstkami pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.