Golasy na liściu kapuścianym







2 szkl kaszy jęczmiennej średniej
1 l wody
400 g białego sera
1 ziemniak
łyżka masła
sól
pieprz
1 jajko
liście kapusty

Ziemniaka obrać pokroić na kawałki i wrzucić do wrzątku. Ugotować w niewielkiej ilości wody i utłuc nie odcedzając, dolać wody tyle by było litr , posolić i zagotować, wsypać kaszę i ugotować. Pozostawić pod przykryciem na ok pół godziny. Kaszę wyłożyć do miski i przestudzić. Wymieszać z serem, masłem i jajkiem, doprawic solą i pieprzem.
W piekarniku rozgrzać kamień do temp 220 st ułożyć na nim liście kapusty a na nich spore owalne pierożki z kaszy i sera. Upiec na rumiany kolor ok 30 - 40 min . Można jeszcze pozostawić w gorącym piekarniku aż do przestygnięcia.
Podawać z kefirem lub zsiadłym mlekiem.



Przepis opublikowany w



Komentarze