Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

7 maja 2011

Kokoska z rabarbarem






ciasto
2 szkl mąki
0,5 szkl cukru
0,5 kostki margaryny Kasia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl wiórek kokosowych
2 łyżki śmietany
1 jajko
1 żółtko

na masę rabarbarową
800 g rabarbaru
1 szkl cukru
0,5 szkl wody
2 galaretki (mogą być różne np czerwona i zielona)

dodatkowo
2 op herbatników
dżem jabłkowy
wiórki kokosowe do posypania
polewa biała i czekoladowa do dekoracji

Ciasto zagnieść, podzielić na dwie części i rozwałkować cienko. Blaszkę o wym ok 23x30 cm. posmarować margaryną Kasia i wysypać wiórkami kokosowymi.
Wyłożyć ciasto i posmarować cienko dżemem jabłkowym, położyć drugą warstwę ciasta i delikatnie nakłuć wykałaczką. Upiec w temp ok 180 st 35-40 min.

Rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić na 2 cm kawałeczki, podlać wodą dodać cukier i zagotować. Pogotować ok 5 min i zdjąć, rozdzielić na dwie części i dodać galaretki. Kiedy galaretki się rozpuszczą dla przyspieszenia jedną wstawiamy do zimnej wody i kiedy zacznie tężeć wylewamy na ciasto. Po schłodzeniu wylewamy drugą i wstawiamy do lodówki, po ok 20 min układamy herbatniki i dekorujemy polewą i wiórkami.

1 komentarz:

  1. uwielbiam rabarbarowy kwasek i wszystko w czym rabarbar gra główną rolę :) pozdrawiam - Gosia

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...