Kopytka gryczane i duszone żeberka


500 g gotowanych ziemniaków
100 g mąki pszennej
100 g mąki gryczanej
sól
1 jajko

600 g żeberek
1 cebula
pół papryki żółtej
pół papryki czerwonej
2-3 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru
sól do smaku
pół szkl wody
2 łyżki śmietany










Mąkę gryczaną otrzymałam po zmieleniu kaszy w młynku do kawy.
Zagnieść ciasto ze składników na kopytka, Robić wałeczki grubości palca wskazującego i kroimy ukośnie.
Ugotować we wrzątku i wypłukać, odcedzić.

Żeberka pokroić na porcje, obsmażyć z obu stron, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i dodać paprykę przyprawić do smaku solą i cukrem oraz pieprzem.
Podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości ok 40 min. Pod koniec dodać śmietanę i zagotować. Podawać z kopytkami i sałatką z pomidorów i ogórków,


Przepis opublikowany w






Komentarze