4 papryczki białe
4 pomidory
500 g mięsa wieprzowego od szynki
1 cebula
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki bazylii
1 jajko
sól
pieprz
na sos
2 pomidory
2 ząbki czosnku
bazylia
sól
pieprz
2 łyzki oleju
100 ml śmietany
2 łyżeczki mąki
Papryczki i pomidory oczyścić, pomidory wydrążyć środki pozostawiając do sosu, papryczki oczyścić z ziaren wewnątrz. czapeczki z korzonkiem zostawić.
Mięso zmielić razem z cebulą, dodać przyprawy i jajko, wymieszać dokładnie. Nadziać pomidory i papryczki, przykrywając pokryweczką odciętą wcześniej.
Pomidory przeznaczone na sos pokroić dodać te wydrążone, czosnek posiekany i olej. Zagotować. Chwilę rozprażyć, przyprawić do smaku, dodać 1/4 szkl wody i ustawić w tym pomidory i papryczki. Przykryć pokrywką i dusić ok 40 min. Ostrożnie wyjąć pomidory i papryczki, sos zmiksować blenderem i zagęścić śmietaną rozmieszaną z mąką. Tak przygotowane papryczki podajemy z ryżem.
Przepis opublikowany w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.