500 g karkówki w plastrach
2 łyżki musztardy
pieprz kolorowy grubo mielony
1 łyżka suszonych pomidorów
szczypta bazylii
1 ząbek czosnku
50 ml czerwonego wina
tłuszcz do smażenia
Duszona kalarepka
3-4 kalarepki
200 ml śmietany 12%
2 łyżeczki mąki
pół łyżeczki kucharka
1 łyżka siekanego szczypiorku
1 łyżka siekanego koperku
Karkówkę z obu stron posmarować musztardą i posypać pieprzem. Odstawić na godzinę.
Rozgrzać tłuszcz położyć zamarynowane w musztardzie mięso i przysmażyć z obu stron. Przyrumienione posypać suszonymi pomidorami i bazylią oraz posiekanym czosnkiem i solą do smaku. Podlać winem i przykryć pokrywką , dusić ok 20 min, nie odwracać.
Kalarepkę obrać, pokroić w plastry i wrzucić na wrzątek. Ugotować do miękkości. Odcedzić. Śmietanę wymieszać z mąką i kucharkiem. Dodać do kalarepki i dusić na wolnym ogniu mieszając. ok 10 min. Pod koniec doprawić solą i pieprzem i dodać koperek i szczypiorek.
Tak przygotowaną karkówkę i kalarepkę podajemy z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem.
oh , jakie pyszne danie..jestem mięsożerna :), a kalarepki nigdy tak nie robiła,,teraz zrobie , pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń