Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

19 lipca 2011

Karkówka duszona w winie z suszonymi pomidorami i kalarepka w śmietanie





500 g karkówki w plastrach
2 łyżki musztardy
pieprz kolorowy grubo mielony
1 łyżka suszonych pomidorów
szczypta bazylii
1 ząbek czosnku
50 ml czerwonego wina
tłuszcz do smażenia


Duszona kalarepka

3-4 kalarepki
200 ml śmietany 12%
2 łyżeczki mąki
pół łyżeczki kucharka
1 łyżka siekanego szczypiorku
1 łyżka siekanego koperku



Karkówkę z obu stron posmarować musztardą i posypać pieprzem. Odstawić na godzinę.
Rozgrzać tłuszcz położyć zamarynowane w musztardzie mięso i przysmażyć z obu stron. Przyrumienione posypać suszonymi pomidorami i bazylią oraz posiekanym czosnkiem i solą do smaku. Podlać winem i przykryć pokrywką , dusić ok 20 min, nie odwracać.

Kalarepkę obrać, pokroić w plastry i wrzucić na wrzątek. Ugotować do miękkości. Odcedzić. Śmietanę wymieszać z mąką i kucharkiem. Dodać do kalarepki i dusić na wolnym ogniu mieszając. ok 10 min. Pod koniec doprawić solą i pieprzem i dodać koperek i szczypiorek.

Tak przygotowaną karkówkę i kalarepkę podajemy z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem.

1 komentarz:

  1. oh , jakie pyszne danie..jestem mięsożerna :), a kalarepki nigdy tak nie robiła,,teraz zrobie , pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...