1 szkl ciemnego pełnoziarnistego ryżu
2 szkl wody
sól
2 udka
2 skrzydełka
2 l wody
200 g kalafiora
200 g fasolki szparagowej
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
garść grzybów suszonych lub mun
1 marchewka
1 cebula
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka imbiru
Ryż ugotować w dwu szkl wody z dodatkiem soli. Pozostawić pod przykryciem.
Udka i skrzydełka oczyścić i umyć, udka przekroić na mniejsze części. Zalać w garnku wodą i nastawić na ogień. Nastawić również w osobnym garnuszku grzybki i ugotować je. W tym czasie pokroić marchewkę w słupki i cebulę w piórko, włożyć na rozgrzany tłuszcz i przyrumienić. Dodać do zupy fasolkę szparagową i kalafior, doprawić imbirem, sosem sojowym solą i pieprzem oraz cukrem, dodać ugotowane grzybki. Ugotować zupę do miękkości warzyw i mięsa. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Przepis opublikowany w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.