na 2 osoby
żeberka (najlepiej trójkąty z większą ilością mięsa)
3-4 ziemniaki
2 kukurydze
pół szkl wina
1 cebula
pół czerwonej papryki
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonych pomidorów
1 mały por
2 łyżki natki z selera
majeranek
bazylia
rozmaryn
sól
pieprz
Żeberka poporcjować umyć i osuszyć. Na patelni przyrumienić z obu stron, dodać cebulę, czosnek pokrojony w plasterki, paprykę pokrojoną w kostkę i przyprawy po szczypcie oraz suszone pomidory, pokrojony por i natkę selera. Podlać winem i dusić pod przykryciem. W razie ubytku płynu dolewać po odrobinie wody. Pod koniec duszenia dodać kukurydzę i ziemniaki, delikatnie wymieszać by wszystko umoczyło się w sosie i potrzymać na ogniu ok 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.