Prawa autorskie
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..
6 września 2011
Bitki wieprzowe w pieczarkach
500 g wieprzowiny (łopatka)
150 g pieczarek
pół cebuli
sól
pieprz
majeranek
szczypta estragonu
250 g śmietany
tłuszcz do smażenia
Mięso oczyścić i umyć, pokroić w cienkie plastry i rozbić nieco młotkiem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć wszystkie plastry mięsa. Włożyć je z powrotem i podlać odrobiną wody, (ok pół szkl) przykryć pokrywką i w tym czasie posiekać cebulę oraz pieczarki. Dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem i estragonem. Dusić bez przykrycia mieszając aż odparuje płyn. Pod koniec dodać śmietanę i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
Podawać z ziemniaczkami i dowolną surówką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
to coś dla mnie jestem zdecydowanie mięsożercą :)
OdpowiedzUsuń