Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

11 września 2011

Dżemik jabłkowy



4 kg jabłek antonówek
2 kg cukru
otarta skórka z jednej lub dwu cytryn
6-8 goździków


Jabłka obrać wydrążyć gniazda nasienne i przy pomocy robota lub na tarce zetrzeć na dużych oczkach.
Jabłka porcjami rozgotować w głębokiej teflonowej patelni (nie jest to konieczne jeśli mamy odpowiedni garnek do tych celów)
Przełożyć do dużego garnka, zasypać cukrem, dodać goździki i skórkę cytrynową, wymieszać i gotować ok 1 godzinę na wolnym ogniu często mieszając.
Nałożyć do słoików, zakręcić i odczekać aż słoiki się zamkną . Wymieść w chłodne miejsce

Pyszny dżemik na chłodne zimowe dni :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...