Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

22 września 2011

Wieprzowina z sosem jabłkowo-czosnkowym


600 g wieprzowiny (szynka, łopatka)
szczypta suszonej natki pietruszki
szczypta bazylii
szczypta papryki suszonej
szczypta ziół prowansalskich
3 łyżeczki musztardy
sól
pieprz
2- 3 ząbki czosnku
1 duże kwaskowe jabłko
3/4 szkl wody lub bulionu
200 ml śmietanki
1 łyżka mąki
tłuszcz do smażenia


Mięso pokroić na kawałki, posmarować ze wszystkich stron musztardą i posypać wymieszanymi ziołami.
Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i przyrumienić mięso ze wszystkich stron. Podlać wodą, dodać pokrojone na kawałki jabłko i posiekany czosnek. Dusić pod przykryciem ok 30-40 min. Wyjąć mięso a wywar zmiksować blenderem. Zagęścić śmietanką wymieszaną z mąką.
Podawać z ciemnym ryżem naturalnym i pomidorami. Sos podać osobno do polewania .



Przepis opublikowany w








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...