600 g wieprzowiny (szynka, łopatka)
szczypta suszonej natki pietruszki
szczypta bazylii
szczypta papryki suszonej
szczypta ziół prowansalskich
3 łyżeczki musztardy
sól
pieprz
2- 3 ząbki czosnku
1 duże kwaskowe jabłko
3/4 szkl wody lub bulionu
200 ml śmietanki
1 łyżka mąki
tłuszcz do smażenia
Mięso pokroić na kawałki, posmarować ze wszystkich stron musztardą i posypać wymieszanymi ziołami.
Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i przyrumienić mięso ze wszystkich stron. Podlać wodą, dodać pokrojone na kawałki jabłko i posiekany czosnek. Dusić pod przykryciem ok 30-40 min. Wyjąć mięso a wywar zmiksować blenderem. Zagęścić śmietanką wymieszaną z mąką.
Podawać z ciemnym ryżem naturalnym i pomidorami. Sos podać osobno do polewania .
Przepis opublikowany w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.