na naleśniki;
1 jajko
1,5 szkl mleka
łyżeczka cukru
szczypta soli
0,5 szkl wody
2-3 łyżki olej
mąka
Nadzienie
300 g białego sera
1 jajko
cukier wanilinowy
cukier
aromat pomarańczowy
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
na polewę
300 ml śmietany 12%
1 jajko
3 łyżeczki cukru
1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
Przygotować ciasto na naleśniki; Roztrzepać jajka dodać mleko i wodę oraz cukier i sól .. mąki tyle by ciasto miało konsystencję śmietanki. Dodać olej i odstawić ciasto by odpoczęło.
Wszystkie składniki na nadzienie włożyć do pojemnika robota i dobrze wymieszać.
Naleśniki nadziewać i zawijać najpierw dwa przeciwległe boki po ok 4 cm do środka a potem wzdłuż zwijać w rulonik. Układać w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Śmietanę ubić wraz z cukrem i jajkiem. na koniec dodać skórkę pomarańczową i polać naleśniki.
Zapiec w piekarniku w ok 200 st do 40 min. Podawać z cząstkami pomarańczy .
Zwykłe naleśniki z serem pod śmietanką, zapiekane .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.