1 sandacz ok 1100 g po oczyszczeniu
3 jajka
mąka
bułka tarta
sól
pieprz
na zalewę
1 szkl octu
1,5 szkl wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka gorczycy białej
1 łyżeczka soli
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren pieprzu
listek laurowy
1 duża cebula
1 marchewka
Rybę pokroić na 2 cm plastry. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Jajka rozmącić na talerzu, na trzecim talerzu wsypać bułkę tartą.
Rybę panierować w mące jajku u bułce tartej, usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Wodę ocet i przyprawy włożyć do garnka dodać pokrojoną w plastry cebulę i marchewkę. Zagotować zalewę.
W naczyniu ułożyć warstwami rybę i cebulkę z zalewy. Zalać całość i odstawić rybę do wystudzenia.
Na dwa dni wstawić do lodówki.
Przepis opublikowany w
Nie przepadam za rybami, ale ta wygląda bardzo apetycznie:) Szukałam właśnie fajnego przepis na rybę.
OdpowiedzUsuńA przy okazji - jest fajny konkurs dla bloggerów na www.dniherbaty.pl (zakładka Herbata z dodatkami), możesz śmiało próbować swoich sił :P