Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

9 stycznia 2012

Tradycyjne gołąbki w kiszonej kapuście


główka kapusty kiszonej w całości
2 szkl ryżu
500 g mięsa mielonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 jajka
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy








Oddzielić liście kapusty z główki, odciąć najgrubszy nerw każdego liścia i ugotować liście we wrzątku, ok 20 min.
Ryż ugotować w 4 szkl wody z dodatkiem soli i pozostawić do wystudzenia.
Przełożyć ryż do miski, dodać mięso, jajka, koncentrat i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać masę na nadzienie. Gdyby była za sucha można dodać odrobinę wody.
Na liście nakładać porcje nadzienia i zwijać gołąbki. Ułożyć je ciasno w garnku, podlać wodą i kilkoma łyżkami oleju. Wstawić na ogień i dusić ok półtorej godziny na wolnym ogniu. Podawać z sosem pomidorowym.

8 komentarzy:

  1. W kiszonej kapuście jeszcze nie robiłam i nie jadłam ale chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są bardzo dobre.. takie babcine .. Podobno kiedyś tylko takie robiono na wsiach.. zwłaszcza zimą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też w kiszonej jeszcze nie jadłem... muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też nigdy takich nie jadłam,nawet nie wiedziałam,że tak można:)Muszą być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mnie zdenerwowałaś - kapusta kiszona w całości , a gdzie ja sobie ją postawię ? Żebyś mieszkała bliżej to bym Ci podkradła jedną , a tak to się tylko pooblizuję .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz Buniu.. gdyby to było bliżej to skombinowałabym taką kapustkę i dla ciebie ale traf chcial ze mieszkasz na drugim koncu Polski :))

      Usuń
  6. Gołąbki pysznie wyglądają na twoim zdjęciu, ciekawe czy tak samo w realu jest bo w kiszonej kapuście to jeszcze nie robiliśmy, ale czemu nie poeksperymentować tylko gdzie znajdziemy tę kapustę, pytaliśmy w warzywku > oczy > nie słyszała jeszcze by ktoś o to pytał. Może jakiś przepis?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiszona kapusta w głowce to produkt regionalny i nie wszedzie mozna dostac. Ale jeśli kisisz kapustę sama to żaden problem. Należy tylko naciąć nożem głąb kapusty by kwas szybciej dotarł do środka i włożyć do kiszenia razem ze zwykłą.

      Usuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...