600 g karkówki
2-3 marchewki
1 cebula
1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią
szczypta ziół prowansalskich
sól
pieprz
2 łyżki sosu sojowego
majeranek
1 szkl bulionu
tłuszcz do smażenia
Buraczki na ciepło
600 g buraczków
sól
pieprz
cukier
ocet jabłkowy
3/4 szkl mleka
2 łyżki mąki
Buraczki ugotować wcześniej.
Karkówkę pokroić na plastry rozklepać trochę młotkiem. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, na ostrym ogniu przysmażyć z obu stron karkówkę, dodać pokrojoną cebulę i marchewkę, przemieszać, chwilę podsmażyć i dodać bulion oraz przyprawy. Przykryć i dusić ok 40 min, do miękkości.
Buraczki ;
Buraczki zetrzeć na tarce o duzych oczkach, dodać łyżkę octu, łyżkę cukru, szczyptę soli i pieprzu. postawić na ogniu i ogrzewać mieszając. Mleko wymieszać z mąką i dodać do buraczków, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku jeśli czegoś brakuje.
Karkówkę podawać z buraczkami i ziemniakami posypanymi koperkiem i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.