Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

18 lutego 2012

Róże karnawałowe i wiatraczki



25 dkg. mąki
5 żółtek
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta proszku do piecz.
łyżeczka octu lub spirytusu
odrobina soli

białko
olej do smażenia
marmolada do nadziewania


Ciasto zagnieść, dobrze wystukać wałkiem składając kilkakrotnie. Wałkować cienko jak na makaron.
Na róże karnawałowe wycinać 3 rozmiary kółeczek, nacinać dookoła jak słoneczko i sklejać po 3 odrobiną białka, dobrze i mocno dociskając środek.


Na wiatraczki ciasto kroić w kwadraty o boku ok 6 cm, wszystkie rogi naciąć do środka, na środku pędzelkiem nanieść odrobinę białka, zwinąć jak wiatraczek i skleić mocno dociskając środek.


Smażyć w głębokim oleju, kiedy nabiorą rumianego koloru wyjmować na papierowy ręcznik.
Na środku szprycą kłaść kleks marmoladki i posypać cukrem pudrem.







2 komentarze:

  1. Śliczne ;) Że ja nie wpadłam na pomysł żeby zrobić wiatraczki, bo naprawdę świetnie się prezentuje;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj pomysł z wiatraczkami świetny. Moje Wnuczęta będą zachwycone. Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...