5 żółtek
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta proszku do piecz.
łyżeczka octu lub spirytusu
odrobina soli
białko
olej do smażenia
marmolada do nadziewania
Ciasto zagnieść, dobrze wystukać wałkiem składając kilkakrotnie. Wałkować cienko jak na makaron.
Na róże karnawałowe wycinać 3 rozmiary kółeczek, nacinać dookoła jak słoneczko i sklejać po 3 odrobiną białka, dobrze i mocno dociskając środek.
Na wiatraczki ciasto kroić w kwadraty o boku ok 6 cm, wszystkie rogi naciąć do środka, na środku pędzelkiem nanieść odrobinę białka, zwinąć jak wiatraczek i skleić mocno dociskając środek.
Smażyć w głębokim oleju, kiedy nabiorą rumianego koloru wyjmować na papierowy ręcznik.
Na środku szprycą kłaść kleks marmoladki i posypać cukrem pudrem.
Śliczne ;) Że ja nie wpadłam na pomysł żeby zrobić wiatraczki, bo naprawdę świetnie się prezentuje;)
OdpowiedzUsuńOj pomysł z wiatraczkami świetny. Moje Wnuczęta będą zachwycone. Pozdrawiam.:)
OdpowiedzUsuń