1 jajko
1 szkl mleka
3 łyżeczki cukru
mąka ok 1 szkl
tłuszcz do smażenia
bita śmietana
truskawki
tarta czekolada
Z mąki jajka mleka i cukru przygotować ciasto naleśnikowe .
Na rozgrzaną patelnię nalewać ciasto cienkim strumieniem, najlepiej przygotować sobie wcześniej plastikowy kubeczek z dziurkami w dnie tak by ciasto spływało na patelnię cienkimi strumieniami. Smażyć na wolnym ogniu i od razu na patelni przy pomocy łopatki składać i rolować.
Podawać z bitą śmietaną i truskawkami, posypać tartą czekoladą.
ps. Roti jala podejrzałam na kanale Travel w programie o kuchni Tajlandzkiej, od razu sie w nich zakochałam i otwieram osobny tag na blogu bo to dopiero początek przygody z "roti jala"
wyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńAle super pomysł Reniu, muszę się tym zająć:-)
OdpowiedzUsuń