|
Gulasz z ciecierzycą i pieczarkami |
600 g wieprzowiny (łopatka)
150 g ciecierzycy
100 g pieczarek
100 g papryki kolorowej
pół cebuli
3 ząbki czosnku
pół szkl bulionu
1 puszka pomidorów w przecierze
pół łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta utłuczonej kolendry
szczypta pieprzu
sól
majeranek
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka miodu
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki do posypania
Ciecierzycę namoczyć 8-10 godzin wcześniej. Mięso pokroić w kostkę posypać ziołami dodać ocet wymieszany z miodem i wymieszać. Odstawić na ok 15 min.
|
Gulasz z ciecierzycą i pieczarkami |
Na patelni i łyżce oleju przysmażyć pieczarki z cebulką. W naczyniu do duszenia podlać łyżkę oleju i wrzucić pokrojony na plasterki czosnek. Dodać mięso i przysmażyć na ostrym ogniu kilka minut, dodać paprykę pokrojoną w kwadraty, przysmażone pieczarki z cebulką, dodać rozdrobnione lekko pomidory z zalewą, i odrobinę bulionu. Zagotować i dodać namoczoną, odcedzoną ciecierzycę. Dusić wszystko pod przykryciem ok 30 min. W razie potrzeby podlać bulionem , pod koniec nadmiar płynu odparować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.
wygląda zachęcająco:)
OdpowiedzUsuń