Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

10 stycznia 2013

Kringel po Polsku z serem

Kringel po Polsku z serem
Kringel po Polsku z serem

ciasto
900g mąki
400 ml mleka
60 g drożdży
4 łyżki cukru
5 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
3 żółtka

Kringel po Polsku z serem
Mleko zagrzać, dodać drożdże i cukier , wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę przesiać, dodać sól, żółtka, olej i powoli wlać ciepłe mleko z drożdżami i cukrem, ciasto mieszać długo aż wyrobi się i będzie gładkie. Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia.

nadzienie serowe
250 g sera
3 łyżki cukru
3 łyżki wiórek kokosowych
1 jajko
2 łyżki mleka
aromat cytrynowy
cukier waniliowy



Do sera dodać wszystkie składniki i utrzeć mikserem na jednolitą masę.
Kringel po Polsku z serem
Ciasto podzielić na 3 części , rozwałkować cienko prostokątne placki i rozsmarować całe nadzienie cieniutko. Zrolować placek , spłaszczyć nieco i przeciąć ostrym nożem wzdłuż, zwinąć warkocz przekręcając  tak by przecięta strona była na zewnątrz. Na papierze ułożyć w wieńce posypać wiórkami kokosowymi  i odstawić na ok 15 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec ok 35 min.. aż do pięknego zrumienienia.







Kringel po Polsku z serem


























Minęło trochę czasu i znow wróciłam do kringla
Tym razem nadzienie zrobilam 

150 g masła
3 łyżki cukru brązowego trzcinowego
3 kropelki atomatu rumowego 
3 łyżeczki kakao

to należy utrzeć i posmarować trzy placki, posypać orzeszkami i przygotować  jak wyżej.






2 komentarze:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...