|
Kringel po Polsku z serem |
|
Kringel po Polsku z serem |
ciasto
900g mąki
400 ml mleka
60 g drożdży
4 łyżki cukru
5 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
3 żółtka
|
Kringel po Polsku z serem |
Mleko zagrzać, dodać drożdże i cukier , wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę przesiać, dodać sól, żółtka, olej i powoli wlać ciepłe mleko z drożdżami i cukrem, ciasto mieszać długo aż wyrobi się i będzie gładkie. Uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia.
nadzienie serowe
250 g sera
3 łyżki cukru
3 łyżki wiórek kokosowych
1 jajko
2 łyżki mleka
aromat cytrynowy
cukier waniliowy
Do sera dodać wszystkie składniki i utrzeć mikserem na jednolitą masę.
|
Kringel po Polsku z serem |
Ciasto podzielić na 3 części , rozwałkować cienko prostokątne placki i rozsmarować całe nadzienie cieniutko. Zrolować placek , spłaszczyć nieco i przeciąć ostrym nożem wzdłuż, zwinąć warkocz przekręcając tak by przecięta strona była na zewnątrz. Na papierze ułożyć w wieńce posypać wiórkami kokosowymi i odstawić na ok 15 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 st i piec ok 35 min.. aż do pięknego zrumienienia.
|
Kringel po Polsku z serem
|
Minęło trochę czasu i znow wróciłam do kringla
Tym razem nadzienie zrobilam
150 g masła
3 łyżki cukru brązowego trzcinowego
3 kropelki atomatu rumowego
3 łyżeczki kakao
to należy utrzeć i posmarować trzy placki, posypać orzeszkami i przygotować jak wyżej.
cudnie wygląda....musi być pyszny
OdpowiedzUsuńPięknie ci wyszły! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń