Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

7 lutego 2013

Hiszpańskie gniazdka

Hiszpańskie gniazdka


3 szkl mąki

3 szkl wody
250 g margaryny
5 jajek
szczypta soli
olej do smażenia

Na lukier
1 szkl cukru
2-3 łyżki soku z cytryny
trochę wody


 W garnku zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej.
  Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć - jest chyba szybciej ;).


Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po kilku sekundach usunąć papier - lekko odchodzi). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, Wyjąć, osączyć na bibule.

Na koniec po wystudzeniu polukrować



przygotować lukier;
cukier w rondelku zalać wodą by stal się gęstą masą cukrową, gotować do nitki (syrop który po podniesieniu łyżki tworzy nitkę)
zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i ucierać łyżką ..
Pod wpływem ucierania i stygnięcia powinna powstać biała masa, szybko smarować a kiedy zastyga podgrzewać na ogniu..


Hiszpańskie gniazdka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...