![]() |
| Imbirowy kurczak i kasza jaglana |
1 szkl kaszy jaglanej
3 udka
2 marchewki
1 cebula
4-5 ząbki czosnku
4 łyżki groszku z puszki
kawałek korzenia imbiruszczypta szafranu
1 łyżeczka mielonego imbiru
pieprz
sól
szczypta kolendry
natka pietruszki
łyżka tłuszczu
100 ml bulionu100 ml dobrej śmietany 22%
Kaszę jaglaną ugotować na 2 szkl wody z dodatkiem soli. Kiedy wciągnie wszystką wodę zgasić ogień i przykryć pokrywką.
Mięso odkroić od kości, pociąć na małe kawałki, marchewkę posiekać w talarki , cebulę w krążki.
W patelni do duszenia rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso i chwilę podsmażyć, dodać marchewkę i cebulę. Posiekać imbir, ok 2 łyżki, dodać również czosnek, ząbki przeciąć tylko na pół . Dodać zioła i bulion, przez 15 min dusić pod przykryciem, potem odkryć i odparować. Dodać groszek, śmietankę i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, obficie posypać natką pietruszki.Podawać z kaszą jaglaną.
![]() |
| Imbirowy kurczak i kasza jaglana |
Opublikowany w



Komentarze
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.