Żeberka z suszonymi jabłkami w miodzie

Żeberka z suszonymi jabłkami w miodzie
1 kg żeberek
65 g suszonych jabłek
Żeberka z suszonymi jabłkami w miodzie
2 łyżki miodu
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki oliwy
ćwierć łyżeczki imbiru
pół łyżeczki słodkiej papryczki
pół łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka czerwonego pieprzu

Żeberka po porcjować. Produkty na marynatę wymieszać i natrzeć marynatą kawałki mięsa.
Na dnie naczynia rozsypać suszone jabłka i przykryć je zamarynowanym mięsem, polać resztką marynaty. Odstawić na 2-3 godziny.
Po tym czasie przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego jabłka zrzucić na dno, podlać ok pół szkl wody. Całość okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok pół godziny. Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze ok 40 min.
Na koniec żeberka wyjąć a pozostały sos z jabłkami zmiksować , można dodać przegotowanej wody do rozrzedzenia, i łyżkę śmietany do zabielenia.




Żeberka podałam z kluskami drożdżowymi gotowanym na parze i małymi ogóreczkami konserwowymi


Komentarze