Żeberka z suszonymi jabłkami w miodzie |
Żeberka z suszonymi jabłkami w miodzie |
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki oliwy
ćwierć łyżeczki imbiru
pół łyżeczki słodkiej papryczki
pół łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
Żeberka po porcjować. Produkty na marynatę wymieszać i natrzeć marynatą kawałki mięsa.
Na dnie naczynia rozsypać suszone jabłka i przykryć je zamarynowanym mięsem, polać resztką marynaty. Odstawić na 2-3 godziny.
Po tym czasie przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego jabłka zrzucić na dno, podlać ok pół szkl wody. Całość okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok pół godziny. Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i piec jeszcze ok 40 min.
Na koniec żeberka wyjąć a pozostały sos z jabłkami zmiksować , można dodać przegotowanej wody do rozrzedzenia, i łyżkę śmietany do zabielenia.
Żeberka podałam z kluskami drożdżowymi gotowanym na parze i małymi ogóreczkami konserwowymi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.