Kurczak z blaszki |
Kurczak z blaszki |
2 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz
szczypta imbiru
szczypta chili
szczypta czosnku granulowanego
szczypta kolendry mielonej
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Kurczak z blaszki |
Kurczaka wyluzować z kości, skrzydełka odciąć (kości i skrzydełka przydadzą się na rosół)
Przyprawy i mąkę kukurydzianą wymieszać z octem i oliwą, natrzeć kurczaka w środku i na zewnątrz.
Ułożyć kurczaka w keksówce lub innej formie do pieczenia. Wstawić do lodówki na ok dobę.
Piec ok 1,5 godz w temp 180 st.
Podawać pieczeń pokrojoną w plastry do ziemniaczków z wody i surówki z marchewki, jabłka i cebuli z majonezem.
Kurczak z blaszki |
Kurczak z blaszki |
Nie przypuszczałabym, ze tak można zrobić kurczaka.
OdpowiedzUsuń