Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

14 marca 2013

Pulpeciki w szpinaku z makaronem

Pulpeciki w szpinaku z makaronem
600 g mięsa mielonego z łopatki
1 jajko
1 bułka
pieprz
sól
pieprz ziołowy
szczypta majeranku
szczypta oregano
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia

150 g szpinaku (mrożony)
2 ząbki czosnku
1/3 szkl bulionu

makaron szerokie falowane wstążki






Makaron ugotować w osolonym wrzątku, przepłukać zimną wodą i odcedzić.
Mięso mielone wymieszać z przyprawami jajkiem i namoczoną , odciśniętą bułką.



Formować małe kuleczki, wielkości klusek śląskich, panierować w bułce tartej i usmażyć obracając ze wszystkich stron, zdjąć z patelni, na ten sam tłuszcz włożyć szpinak , dodać posiekany czosnek i chwilę smażyć,  podlać bulionem , doprawić solą, pieprzem, i majerankiem, Na wierzch włożyć pulpeciki przykryć pokrywką i potrzymać na ogniu ok 5 min. Pulpeciki ze szpinakiem przełożyć do makaronu i chwilkę podgrzać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...