Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

31 marca 2013

Sernik z marmoladą i ciastem czekoladowym



kruchy spód

1,5 szkl mąki
2 żółtka
1 łyżka śmietany
pół szkl cukru
szczypta proszku do pieczenia
100 g margaryny

masa serowa

1 kg sera (dodałam z wiadereczka)
1 budyń cytrynowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
skórka otarta z cytryny
6 jajek
1 margaryna
2 szkl cukru
aromat cytrynowy

ciasto czekoladowe

1/4 kostki margaryny
4 łyżki cukru
1 szkl mąki
1 jajko
4 łyżki mleka
1 łyżka kakao
szczypta proszku do piecz

dodatkowo marmolada wieloowocowa



Kruchy spód zagnieść rozłożyć w blaszce o wym 23x33 nakłuć widelcem i podpiec w temp 200 st ok 15 min.
Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku , dodać stopniowo ser , budyń, mąkę ziemniaczaną, otartą skórkę z cytryny i aromat. Na koniec dodać pianę z białek. Wymieszać.

Przestudzony spód przygotować kładąc na nim wzdłuż formy przy pomocy rękawa cukierniczego paseczki marmolady w odległości co ok 4 cm. Wyłożyć masę serową. i tak samo przy pomocy rękawa cukierniczego w poprzek rozłożyć marmoladowe paseczki.
Szybko mikserem utrzeć składniki a ciasto czekoladowe, również przełożyć do rękawa cukierniczego i wykonać kratkę tak by miejscami widać było ser i marmoladę.

Sernik piec ok 1 godz i 10 min w temp 180 st. Pozostawić w formie do wystudzenia.



Opublikowany w 

1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...