600 g mięsa mielonego z łopatki
1 bułeczka czerstwa
sól
pieprz
1 jajko
przyprawa do mięsa mielonego
2 łyżki tartej bułki
farsz szpinakowy;
200 g szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
szczypta majeranku
szczypta bazylii
tłuszcz do smażenia
Bułkę namoczyć w wodzie, wycisnąć ale nie do końca, lepiej żeby trochę wody zostało.
Dodać jajko i przyprawy, wymieszać dobrze wyrabiając.
farsz; Szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać tłuszcz , wrzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek, przyrumienić chwilę i dodać szpinak, przyprawić i ciągle mieszając odparować.
Na folii rozłożyć mięsną masę równomiernie na prostokąt.
Na mięso równomiernie rozłożyć farsz szpinakowy.
Przytrzymując brzeg folii zrolować całość i ostrożnie przykryć foremką keksówką uprzednio posmarowaną i posypaną tartą bułką, po czym przy pomocy deseczki szybko odwrócić by rolada znalazła się w formie. Posypać tarą bułką wygładzić i skropić oliwą.
Piec ok 50- 60 min w temp 200 st
Podawać z młodymi ziemniaczkami z wody z koperkiem i sałatką.
1 bułeczka czerstwa
sól
pieprz
1 jajko
przyprawa do mięsa mielonego
2 łyżki tartej bułki
farsz szpinakowy;
200 g szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
szczypta majeranku
szczypta bazylii
tłuszcz do smażenia
Bułkę namoczyć w wodzie, wycisnąć ale nie do końca, lepiej żeby trochę wody zostało.
Dodać jajko i przyprawy, wymieszać dobrze wyrabiając.
farsz; Szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać tłuszcz , wrzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek, przyrumienić chwilę i dodać szpinak, przyprawić i ciągle mieszając odparować.
Na folii rozłożyć mięsną masę równomiernie na prostokąt.
Na mięso równomiernie rozłożyć farsz szpinakowy.
Przytrzymując brzeg folii zrolować całość i ostrożnie przykryć foremką keksówką uprzednio posmarowaną i posypaną tartą bułką, po czym przy pomocy deseczki szybko odwrócić by rolada znalazła się w formie. Posypać tarą bułką wygładzić i skropić oliwą.
Piec ok 50- 60 min w temp 200 st
Podawać z młodymi ziemniaczkami z wody z koperkiem i sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.