Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

23 sierpnia 2013

Papryka i pomidory faszerowane kuskusem i mięsem mielonym

2-3 długie papryki
4 pomidorki
300 g mięsa mielonego
100 g kaszki kus kus
pieprz
sól
szczypta chili
szczypta czerwonej papryki słodkiej
oregano
bazylia
1 jajko
1/3 szkl wody

na sos
3 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany
oregano
bazylia
sól
pieprz
1-2 łyżeczki cukru

Papryczki i pomidorki umyć i wydrążyć, gniazda nasienne usunąć a z pomidorków środki pozostawić do sosu.  Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać (kaszka kus kus na sucho)  dodać wodę i nadziać warzywa, przykryć krążkiem odciętym na początku. Posmarować oliwą i wstawić do piekarnika na 30 min temp 200 st

Przygotować sos; w garnku rozpuścić masło, przyrumienić posiekaną cebulę i czosnek, dodać wydrążone środki z pomidorów i obrane i pokrojone pomidory, przyprawić oregano, bazylią, solą i pieprzem, dodać cukier, podlać odrobiną wody i gotować przez kilka minut,  zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.



1 komentarz:

  1. Pyszne faszerowane psianki :) Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...