2-3 długie papryki
4 pomidorki
300 g mięsa mielonego
100 g kaszki kus kus
pieprz
sól
szczypta chili
szczypta czerwonej papryki słodkiej
oregano
bazylia
1 jajko
1/3 szkl wody
na sos
3 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany
oregano
bazylia
sól
pieprz
1-2 łyżeczki cukru
Papryczki i pomidorki umyć i wydrążyć, gniazda nasienne usunąć a z pomidorków środki pozostawić do sosu. Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać (kaszka kus kus na sucho) dodać wodę i nadziać warzywa, przykryć krążkiem odciętym na początku. Posmarować oliwą i wstawić do piekarnika na 30 min temp 200 st
Przygotować sos; w garnku rozpuścić masło, przyrumienić posiekaną cebulę i czosnek, dodać wydrążone środki z pomidorów i obrane i pokrojone pomidory, przyprawić oregano, bazylią, solą i pieprzem, dodać cukier, podlać odrobiną wody i gotować przez kilka minut, zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
4 pomidorki
300 g mięsa mielonego
100 g kaszki kus kus
pieprz
sól
szczypta chili
szczypta czerwonej papryki słodkiej
oregano
bazylia
1 jajko
1/3 szkl wody
na sos
3 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany
oregano
bazylia
sól
pieprz
1-2 łyżeczki cukru
Papryczki i pomidorki umyć i wydrążyć, gniazda nasienne usunąć a z pomidorków środki pozostawić do sosu. Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać (kaszka kus kus na sucho) dodać wodę i nadziać warzywa, przykryć krążkiem odciętym na początku. Posmarować oliwą i wstawić do piekarnika na 30 min temp 200 st
Przygotować sos; w garnku rozpuścić masło, przyrumienić posiekaną cebulę i czosnek, dodać wydrążone środki z pomidorów i obrane i pokrojone pomidory, przyprawić oregano, bazylią, solą i pieprzem, dodać cukier, podlać odrobiną wody i gotować przez kilka minut, zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Pyszne faszerowane psianki :) Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate :)
OdpowiedzUsuń