Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

29 sierpnia 2013

Tarta ze szpinakiem

na ciasto
250 g mąki
100 g margaryny
szczypta chili
sól
pieprz
1 jajko
1 żółtko

nadzienie
400 g szpinaku
200 g sera białego
2 ząbki czosnku
pół cebuli
oregano
bazylia
sól
pieprz

polewa serowa
300 ml śmietany 18%
1 kulka mozzarelli
1 jajko
sól
pieprz
szczypta imbiru

Ciasto zagnieść twarde i wylepić dno i boki formy.

Nadzienie przygotować zanim wstawimy ciasto do pieca. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać szpinak i smażyć ok 10 min , do odparowania.
Przestudzić, dodać pokruszony ser i wymieszać.

Polewa serowa , śmietanę przelać do miseczki, mozzarellę zetrzeć na tarce, dodać do śmietany, wbić jajko i dodać przyprawy do smaku, wymieszać.

Na ciasto położyć papier i obciążyć, np fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego ok 200 st na 15-20 min. Podpiec ciasto. Wyjąć, zdjąć papier z fasolą, rozłożyć równo nadzienie szpinakowe i oblać polewą serową, wstawić do piekarnika na ok 40 min. w temp 200 st.






Po wyjęciu udekorować plasterkami pomidora i świeżą bazylią. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...